Friday, 9 December 2011

pengertian tehadap kawan bila dikaitan dgn laman sosial

salam semua...ini merupakan bahagian pertama didalam pernulisan saya.
bagi permulaan pernulisan saya,saya ingin mengupas isu kawan pemilihan isu ini bertepatan dan tidak penah lupuk d arus masa.ini kerana pada zaman sekarang bnyak laman sosial telah dibuat dan mendapat sambutan yang meluas tidak mngira bangsa umur dan agama...sebagai contoh,dimalaysia terkenal dengan facebook,tagged,friendster dan macam2 lagi..
laman ini mempunyai pelbagai manfaat dan imlikasi kepada masyarakat,Negara dan agama. Pada bahagian ini saya akan mengupas isu  KAWAN.

          Facebook BOLEH dikaitankan dgn aktiviti bersosial seperti me(+) kawan. Dengan adanya facebook(fb) kita mampu mencari kawan yang ramai. Tetapi ramai dikalangan pelayar fb tidak menggunakan laman ini sebaik yang mgkin. Ini kerana mereka hnya me(+) kawan dgn begitu ramai tetapi mereka tidak penah mahu mengenali kawan2 mereka. Adakah mereka me(+) rakan fb hnya sekadar untuk meramaikan kawan sahaja? Ataupun hanya untuk mendapatkan publisiti murahan? Atau sebab2 lain. Mereka merupakan org yang boleh dikatakan malang kerana tidak mengambil kesempatan untuk mengenali kawan tersebut.dengan adanya kawan yang ramai kita akan mendapat pelbagai manfaat…

         
            Selain itu boleh dikatakan hampir separuh pelayar fb mengunakan fb menjdikan fb ini sebagai  ejen pencari jodoh,bagi lelaki…mereka hnya mahu “add”  girl jew….yang same kaum xnk add…klu add pn…si yang di add pn blm tentu nak terima. Mereka berharapan dgn “add” girl tersebut mereka dapat tekel ar budop 2…hu3…setiap kali jumpe profile girls yang cntik2 tp belum add..mula lah add…habis org dia duk add..klu sekadar nk kawan xpewlah…ni habis semua dia nk sapu dia sorg…nk dapat ramai makwe lah katakan..klu putus sorg ade ramai lagi…
Perempuan pn adop kurang nye….sme jew…klu nk kawan dgn org laki 2…org laki 2 mesti ar semak2…hensem..ade market..ad $$$ n mcm,,,baru nk kawan…klu nk add pun mikir dlu..klu yang add 2..approve 2 sekadar nk ambik hati…takut org ingt dia 2 sombong,…cover status lah katekan….

            Klu kat news feed 2 mcm2 ar kite leh nk kate…mcm2 ayat yang keluar….klu nk cakap bab couple 2..hari2 kita leh tengok..ade yang nk exjust lah….ade yang bgthu gah bahgia dgn psangan dial h..rindu kat bf/gf lah….pas2 dh lme2 sikit  yang happy2 2 ber2kor menjdi sedih lop….hahahha…mcm2 ayat yang kuar…still menunggu lah apelah.bencilah…klu difikirkan dgn mengunakan fikiran yang waras tanpa menjdikan nafsu sebagai pendorongan,,,,nakal gop kan…. Tapi ade kite 64 seseorg 2 membuat status berkaitan dgn teman sejati,kawan2 dan lain2 yang seumpama dgn nya???ade dop??susoh kan???

Boleh dikatakan lah bahawa sekarang ni ramai budop2 mude lebih mementingkan bf/gf berbanding kawan…. Sedangkan kawan adlah lebih bermakna berbanding bf/gf. Bile kite senang…kawan  boleh bersama kita….bila kita susoh…kawan juga yang akan bersama kita kan??tapi kita hanya segelintir sahaja kawan yang mampu bersama kita semase susoh…. Jdi kita perlu mencari kawan yang boleh bersama kita diwaktu senang dan susoh jika dibandingkan dgn bf/gf  yang hnya bersama kita senang..bile susoh…mcm2 lah kate… tuduh mule dop sayang lah ape lah….bukan nye nk tnye mslh pew… kebnyakn nye mcm 2 lah…ke guane?? Jdi sebagai pelayar laman fb kita perlu mangambil peluang yang ada untuk mencari kwan sebaik2nya di fb.
Kawan berbanding bf/gf mempunyai perbezaan yang ketara yang mampu kita  lihat. Antaranya ialah kawan tidak akan brase cemburu apabila kita berkawan dgn org lain,tetapi bf/gf akan merasa cmburu dan berprasangka buruk dgn kita apbla kita rapat dgn org yang sama jntina dgn mereka…mereka akan berangpn bahawa kita telah curang kepada mereka dan berlaku lah sesi perbalahan antara bf dgn gf…dan mereka sukar mendgr dgn memahami ape yang hendak kita jelaskan kerana terpngruh dgn emosi yang x terkawal.

            Tetapi kita juga harus ingat bahawa kawan kita 2 juga manusia dan mempunyai perasaan seperti kita dan mereka juga kenal erti kebhagiaan dan kesedihan. Bagi menjdikan persahabatan itu lebih bermakna,kita tidak perluu malu untuk salin berkngsi masalah. Bagi berkngsi masalah kita perlu memilih kawan yang merupakan seorg pndngar yang baik dan mampu memberi pendapat dan dorongan kepada kita.secara tidak lngsung kita dapat mengenali kawan kita dengan lebih mendalam dn dapat m’eratkan hubngan perahabatn.

            Pengingatan  kepada pembaca dan diri saya sendri.kawan merupakan insan yang juga mempunyai perasaan.. jadi  jgn lh kita mengabaikan kawan kita kerana mereka akn pasti akan terasa kecewa berkawan dgn kita sama seperti bf/gf  yang marasakan bahawa mereka tidak dihargai. Selain itu kita juga perlu memstikan mereka turut merasakan bahawa diri mereka diharrgai…

            Akhir kata dari saya,kawan merupakan org yang boleh tergolong didlam individu dalam kehidupan kta. Dapat juga saya katakana bahawa berkawan adalah lebih bermakna berbanding bercouple. Pepatah ade berbunyi “berkawan bia beribu bercinta bia satu”yang bermaksud carilah kawan seramai yang boleh…kerana kawan mempunyai manfaat yang bnyak dan jika mempunyai kawan yang bnyak kita akan memperoleh lebih bnyak manfaat drinya dan klu mahu bercinta pula perlu setia pada yang satu,tidak perlu mencari cinta yang berjuta kerana tidak mempunyai sebarang faedh tetapi masalh bertimbun yang mendatang… Bagi pendapat saya berkawan boleh diumpamakan sebagai pendapatan tetap bagi seseorg pekerja dan bf/gf merupakan bonus tahunan  kepada kita. Ini bertepatan kerana tujuan kita berkerja kerana inginkan pendapatan tetap setiap bulan,dan bonus merupakan perkara smpingan yang akan dapat jarang2 sahaja… jadi fikir2kan pendapat saya ye..kerana setiap org mempunyai pendapat masing2 yang berbeza dn tidak sama kerana cara otak berfikir berbeza setiap individu itu sendiri

            Pesanan bagi saya,….sebelum kita ingin bcinta sesame manusia kita perlu cinta akan  pencipta kita iaitu  Allah swt kerana ALLAH lah menjdi tempat untuk kita mengadu dan mendapatkan pertolongan dan MUHAMMAD SAW sebagai rasul nya kerana baginda lah yang org yang menjdi ikutan kita.Tidak lupa juga IBU.KERANA ibu lah yang mengandungkan dan menahan kesakitan serta mempertaruhkan nyawa mereka ketika melahirkan kita,dan menjaga kita sejak kecik sehingga kita besar seperti sekarang dan kita juga tidak boleh melupakan jasa BAPA  yang berusaha mencari rezeki sesuap nasi kepada kita. Selepas kita Berjaya mencintai mereka barulah kita boleh mencari cinta kita yang lain… sekian sahaja penulisan saya pada kali ini dan  akan bersambung kembali dgn topic yang berbeza.salam



*ini merupakan hasil penulisan pertama saya dan jika terdapat kesilapan yang tidak patut diharap anda supaya menegur nya kerana dgn teguran anda dapatlah  saya membaiki kelemahan yang ada pada diri saya.setiap kelemahan yang ada adalah dating dripada dri ssaya sendiri dan kelebihan itu datang dari ALLAH SWT.. allahualam…

No comments:

Post a Comment