Saturday, 10 December 2011

PEKARA 152 DALAM PELEMBAGAAN


Perkara 152. Bahasa kebangsaan.
(1) Bahasa kebangsaan ialah bahasa Melayu dan hendaklah dalam tulisan yang diperuntukkan melalui undang-undang oleh Parlimen:
Dengan syarat bahawa—
(a) tiada seorang pun boleh dilarang atau dihalang daripada menggunakan (selain bagi maksud rasmi), atau daripada mengajarkan atau belajar, apa-apa bahasa lain; dan
(b) tiada apa-apa jua dalam Fasal ini boleh menjejaskan hak Kerajaan Persekutuan atau hak mana-mana Kerajaan Negeri untuk memelihara dan meneruskan penggunaan dan pengajian bahasa mana-mana kaum lain di dalam Persekutuan.
(2) Walau apa pun peruntukan Fasal (1), selama tempoh sepuluh tahun selepas Hari Merdeka, dan selepas itu sehingga diperuntukkan selainnya oleh Parlimen, bahasa Inggeris boleh digunakan di dalam kedua-dua Majlis Parlimen, di dalam Dewan Undangan tiap-tiap Negeri, dan bagi segala maksud rasmi yang lain.
(3) Walau apa pun peruntukan Fasal (1), selama tempoh sepuluh tahun selepas Hari Merdeka, dan selepas itu sehingga diperuntukkan selainnya oleh Parlimen, teks sahih—
(a) segala Rang Undang-Undang yang hendak dibawa atau pindaan kepadanya yang hendak dicadangkan di dalam mana-mana satu Majlis Parlimen; dan
(b) segala Akta Parlimen dan segala perundangan subsidiari yang dikeluarkan oleh Kerajaan Persekutuan,
hendaklah dalam bahasa Inggeris.
(4) Walau apa pun peruntukan Fasal (1), selama tempoh sepuluh tahun selepas Hari Merdeka, dan selepas itu sehingga diperuntukkan selainnya oleh Parlimen, segala prosiding di dalam Mahkamah Persekutuan, Mahkamah Rayuan atau Mahkamah Tinggi hendaklah dalam bahasa Inggeris:
Dengan syarat bahawa, jika Mahkamah dan peguam bagi kedua-dua pihak bersetuju, keterangan yang diambil dalam bahasa yang digunakan oleh saksi tidak perlu diterjemahkan ke dalam atau direkodkan dalam bahasa Inggeris.
(5) Walau apa pun peruntukan Fasal (1), sehingga diperuntukkan selainnya oleh Parlimen, segala prosiding di dalam mahkamah rendah, selain pengambilan keterangan, hendaklah dalam bahasa Inggeris.
(6) Dalam Perkara ini, "maksud rasmi" ertinya apa-apa maksud Kerajaan, sama ada Kerajaan Persekutuan atau Kerajaan Negeri, dan termasuklah apa-apa maksud sesuatu pihak berkuasa awam
SELAMA INI KERAJAAN MEMPERTAHANKN NYA.....ADAKAH KERAJAAN SEKARANG TUMBANG..ADAKAH KERAJAAN BARU AKAN MEMPERTAHANKANNYA??SEDANGKAN PEMBANGKANG CUBA NK MENJDIKAN KRISTIAN SBGAI AGAMA RASMI

Friday, 9 December 2011

permulaan hari yang baru...

hu3..sje je ni nk buat catatan ringkas yew kebetulan pagi ni  sbb ade terase gerak hati nk kemas kini blog..tapi x tulis pew...jdi sya tulis pape yang ase saya nak tulis...hu3..ikut ske aku ar nk 2lis npe2 pn..blog aku kan...hahahhaha...tp  klu aku 2lis 2 maknenye???thu dop??pikir ar sendri ork??besor lake doh..pnda lake mikir...ade otok 2 gune..jgn nk suh org suap jew...hahhaha..urm..tp guane2 pn aku nk kabo gop..sebab tkt korng sumer saloh angp nk bakpe aku 2lis kat blog ni..aku nk 2lis ni sbb aku nk kongsi ar..klu dop baik aku 2lis kat microsoft opis word jew..pas2 save...bace lah aku sorg..ke guane?betul x??klu betul, up your hand.....hahhaha...spe2 angkat 2 mmg kuat ar mkn jek....

            pagi ni merupakan hari yang baru...hu2...mmg lah baru dopkan hari ni hari maren lepas..budus punya olan....teringat aku  kat this word...org yang paling beruntung ialah hari ni lebih baik pade hari semalam..urm...ke guane au..xwape nk ingat gop..adang  lebih kurang g2 ar...ye mari g2 jew dlm pale tnpa sebarang rujukan ilmiah..

             ninini..aku nk bagi pertua sikit erk...pertua npe??hebat benor ar aku nk v pertua ke org...hu3...bukan dari saye benornye..saya cume nk smpaikan jew...untuk memastikan hari kita menjadi baik ork...pade pagi ho..ite mulekan dgn senyuman...xleh ar masam2..ni gop..bgun pagi muke masam catum jew....masam bukan guane...malas nk bngun...doh lah hari ni ade kelas gop..pdhal  sekarang ni musim cuti koloh..n musim exam..mklumlah ambe ni gah  exam stpm thun ni..hahahhaa...ops!!!ambe kabo hok molek ke x molek erk??hahahha...pembace jadi keliru bodo jew...

               hu3..bagi permulaan hari yang baik...ite sebagai umat islam dh ade diajor dlm agame,,,untuk muroh rezeki ite pade hari 2 klu mayang subuh tu bia ar awal wak2..pas2 pas sembyang subuh 2...doh2 ah 2 tido...org ate klu tido pah mayang subuh...rezeki lari...ambe kate saje je...wak x tabuk....hu3..pesanan ni tuk pembace n dri saya sndri..lah..xsoh mikir yang sya ni pesan ke org tp x buat,..sbb saya mmg x buat...klu buleh mmg nk amal pn..tp x kesempatan ag...pas2 kalu nk molek ag 2....pas naik kit matehari ho...ade mase sikit.,..ite g mayang sunat,,,mayang hajat ke..mitop suh Allah permurahkan rezeki ite..pemudahkan hari2 ite...yang mane jauh ite dekatkan..yang dekat ite perapatkan n yang rapat diperbnyakkan....

                ops!!!!!!!!!!!lewat doh  ni nk g kelas.....k ar sapa c2 doh ar neh...secara ringkas dan x rasmi...hahahhaha...semoge hari2 anda  ceria selalu.....neh3

CINTA YANG TIDAK KESAMPAIAN..

    disini sya akan berkongsi pengalaman saya kepada anda semua...walaupun msing2 mempunyai pendapat yang tersendri...termaksud lah aku..aku pn mempunyai pendapat yang tersendri tentang cint.tp hri ni aku amboh crite lah pnjang lebor...mukadimoh lebih pnjg dri isi org kbo...hri ni aku nk berkongsi dgn anda semua tantang cinta yang bertajuk cinta yang x kemana...fuhhhhh...seronok 2 klu bace,,,hahahaha..aku berkongsi ni,,bukan ambik dri mne2 buku...tp berdasarkn pengalaman aku...aku nk kongsi kpd semua..sblm ni..hnya sesetengah org jew aku kongsi..ini bermakna...anda orang yang bertuah...
      cinta....mustahil seseorang remaja itu tidak pernah jatuh cinta kepada seseorang...wlupun x pernah jatuh cinta...sudah pasti kite pnh wase suke kat seseorg 2 kn...huhuhu..aku??mustahil aku x pnh wase g2..mmg ar pernh...aku pernh suke kat seorgg kawan aku 2 dlu....dan aku cintakn nya dan die pn bgtu...jdi kiteong pn kapel lh..tp xlme putus....

      kisah nye begini...aku knl die mse aku pgi kem kat besut mse f4 kat besut..aku 1 team dgn die..so..disitu lah aku bertemu....sejak hri pertma,..aku dgn dia mmg serasi..orgg kabo...saboh ar aku dgn ye kapel...hri ngelas ho..ye mitok no aku..aku v lah...jdi kiteorg terus berhubung sebagai kwn,,,,ble d lme knl2..hmpir sethun kami kenal hti budi msing2...tersemat lah rasa syg dan cinta antara kami berdua..tetapi masing menidakkan nya,,,pada suatu hri aku  ajok ye kapel ar....mmg ssh nk lafazkn nya..krna tkut jwpn yg d bri 2 bukan ape yg aku hrapkn..hu3..nsib baik dia kte nk...mse 2 aku syg dia...dia syg aku bgaikn menatang myk yg penuh...stiap hri bertnya khabar,,,mmg x leh nk lepas hp d tngan...anda semua pn cm 2 gak kn...tpi entah knpa....ad silap kat mna2...kitaorg putus dlm keadaan msing2 tidak rela untuk berpisah,,,,mmg sedih ah mse 2...aku yg hati kering ni bleh menitis kn air mata kerana takut kehilangan sidia...mklum lah...dah serasi...pas2 suka sme suke...

         mgkin ade silap dan salah d mana2 dlm perhubungan kami...mgkin pew nye,,,ternyata ade silap....silap nya d sini...kiteorg ade melangar adab2 pergaulan....maknenye sakni...bukan lah buat bende 2...xar smpai mcm 2...tpi  kesilapan bersms...sbb bosan kn..biase ar..msti ade gop msg bende2 hok x sepatut nye...spoting kn,.,open minded kn...jdi guane nye msg g2....xkn awok2 mg x ajin msg2 g2...

         tpi dsebabkn msg bende2 g2 ar hubungan kami terhalang...sebab dia terkantoi dgn abg nya..abg nya terbace msg 2,,,jdi abg die bgthu lah ke mak dia.....mok ye kabo...ye xakan redho dgn hubungan kami...klu mok ayoh x redho...xkn nk wak gop kn...jdi die terpaksa lah memutuskn hubungan kami wlaupn hati x rela...

           sekarang ni...sy dan dia dah menjdi kwn....huhuhu..still menjdi kwn...krna..msing2 xleh lupekn nya setelah menghdpi pelbagai rintangan bersama...tpi aku msih ade hti lgi kat die...aku hnya berserah kpd Yang Maha Esa untuk menentukan jodoh aku dgn dia ataupun org lain....dan sekarang aku xkn mengulangi kesilapan yang same lagi...

           kesimpulan nya...klu kita nak pastikan sesebuah hubungan itu berkekalan,,,kte harus lah mendapatkan keredhoaan ibu bapa..kerana klu  ibu bapa x redho x berkat nye hbungan 2,.,,byok lah msloh timbul...jdi ia akan putus dgn perasaan yang kecewa....dan yang paling penting..kte perlu menjaga adab2 pergaulan...sbb itu penting,,,kte kn agama islam...kne lah jaga...jgn jdi kn cinta itu cinta nafsu..ini akan mendatangkn kemungkaran-Nya...pelbagai problem akan timbul 6t...ssh pulop...jdi spe2 hok jujur 2 nk ke anok dare org 2...p ar jumpe mok ayoh ye.,...knl2 dgn org tua dia...ke guane...jdi lah matang cikit...jdi sy  nk kbo sini...nk kapel 2 buleh...tp pndai2 ar..ite kn org islam...ade peraturan nya..kita org mlu..ade adab2 nya..ptuhilah..kerana...ia akan membawa kebahagiaan kpd kita....se ag ambe nk pesan...klu kita cinta kat seseorg2 2 bia lah berpada2..jgn bia lebih cinta kita kpd Allah swt,kekasih kita nbi muhammad saw dan ibu bapa kita....smpai d sini saja perkongsian kita..apa yang kita jdikan pedoman,.,yg jht jdikan sempadan,...renung kn,.,dan selamat beramal..

salam..........

sahabat,kawan,rakan dan kenalan adalah berlainan

Definisi kawan dan sahabat kadangkala dianggap mengelirukan bagi sesetengah individu. Berikut adalah definisi atau maksud bagi istilah sahabat, kawan, rakan dan kenalan. Saya menggunakan istilah seperti 'sahabat saya', 'kawan saya', 'rakan saya' dan 'kenalan saya' bagi menerangkan perbezaan maksud antara istilah-istilah tersebut.


Sahabat Saya
Sahabat saya adalah orang yang memiliki rasa tanggungjawab terhadap diri saya, tetapi tidak memiliki hubungan darah. Dalam erti kata lain, sahabat bukan terdiri daripada adik-beradik saya tetapi berupaya mewujudkan hubungan yang mirip hubungan persaudaraan antara adik-beradik. Sahabat saya adalah orang yang banyak memberi manfaat dan kebaikan kepada saya, dan saya juga begitu.

Sahabat saya adalah seorang yang setiakawan, dia boleh membantu saya apabila saya berada di dalam kesusahan, meredakan kesedihan saya, menghilangkan kebimbangan saya dan sanggup berjuang demi kebaikan saya. Sahabat adalah orang yang mampu menyimpan rahsia dan keaiban saya. Mereka akan sentiasa melindungi saya.

Sahabat tidak semestinya memiliki minat atau pendapat yang sama dengan saya, tetapi mereka akan sentiasa ada apabila saya memerlukannya. Sahabat adalah orang yang membuatkan saya berasa selamat apabila mereka ada bersama-sama saya, sebab mereka adalah orang yang sangat setiakawan. Sahabat adalah orang-orang yang sangat menyayangi saya.

Sahabat kadangkala adalah penjaga saya, pelindung saya dan semangat mereka akan sentiasa ada bersama saya.


Kawan Saya
Kawan saya ialah seorang yang boleh berkongsi lebih dari satu perkara seperti minat, hobi, perasaan, perjuangan dan sebagainya biarpun bukan dari organisasi yang sama. Kawan ialah orang yang selalu berinteraksi dengan saya dan saya mengenali beberapa fakta peribadi mengenainya.

Kami selalu memiliki masa untuk bersama, bergembira, berseronok dan sebagainya. Kawan biasanya terjadi apabila seseorang itu menemui individu yang lain, yang memiliki persamaan seperti hobi, minat, sikap, tabiat dan pemikiran yang sama dengan dirinya. Saya selalunya berasa seronok dan terhibur apabila berada bersama-sama kawan saya.

Kawan mungkin boleh berkongsi kesedihan dan kegembiraan, tetapi mereka selalunya tidak akan pergi lebih jauh daripada itu. Malah, sekiranya tidak sependapat, hubungan kawan mungkin boleh terputus.


Rakan Saya
Rakan saya ialah perantaraan antara kawan daan kenalan. Rakan ialah orang yang berkongsi minat, kerjaya, hobi, permainan, guru, kelas, matlamat dan sebagainya dalam satu organisasi atau kumpulan seperti persatuan, kelab, syarikat, pertubuhan dan sebagainya. Contohnya, saya ada rakan satu tingkatan, rakan satu sekolah, rakan satu kelab dan sebagainya.

Rakan biasanya orang yang boleh mewujudkan kerjasama. Contohnya saya boleh belajar bersama-sama dengan rakan sekelas saya, saya boleh membuat tugasan berkumpulan bersama-sama rakan satu tingkatan saya, saya bekerjasama dengan rakan-rakan sepasukan untuk menewaskan pihak lawan dalam pertandingan bola sepak, saya dan rakan-rakan sekerja mengadakan mesyuarat untuk syarikat kami dan sebagainya.

Ada rakan yang rapat, ada pula rakan yang boleh dianggap sebagai sahabat, ada pula rakan yang boleh dianggap sebagai kawan, dan ada pula rakan yang hanya boleh dianggap sebagai kenalan.


Kenalan Saya
Kenalan saya mungkin wujud sebagai rakan. Contohnya rakan chatting, rakan siber dan rakan blogger. Apabila saya mengenali seseorang itu dalam bentuk atau identiti tertentu, maka dia adalah kenalan. Kenalan saya adalah orang yang pernah berinteraksi dengan saya tetapi saya tidak dapat mengesahkan identiti atau kewujudan sebenarnya. Saya perlu berwaspada dengan kenalan-kenalan siber saya kerana, di luar alam siber, mereka tidak semestinya orang yang sama seperti yang saya pernah kenal di internet.

Kenalan saya boleh meluahkan perasaan mereka, masalah mereka kepada saya menerusi ruangan komen, e-mel dan kemudahan-kemudahan interaksi yang lain di internet, tetapi tidak 100% boleh dipercayai. Kenalan kadangkala wujud sebagai satu hiburan, tetapi kadangkala tidak mustahil mereka boleh memberi kebaikan kepada saya menerusi perkongsian pendapat, idea dan penyelesaian masalah.

pengertian tehadap kawan bila dikaitan dgn laman sosial

salam semua...ini merupakan bahagian pertama didalam pernulisan saya.
bagi permulaan pernulisan saya,saya ingin mengupas isu kawan pemilihan isu ini bertepatan dan tidak penah lupuk d arus masa.ini kerana pada zaman sekarang bnyak laman sosial telah dibuat dan mendapat sambutan yang meluas tidak mngira bangsa umur dan agama...sebagai contoh,dimalaysia terkenal dengan facebook,tagged,friendster dan macam2 lagi..
laman ini mempunyai pelbagai manfaat dan imlikasi kepada masyarakat,Negara dan agama. Pada bahagian ini saya akan mengupas isu  KAWAN.

          Facebook BOLEH dikaitankan dgn aktiviti bersosial seperti me(+) kawan. Dengan adanya facebook(fb) kita mampu mencari kawan yang ramai. Tetapi ramai dikalangan pelayar fb tidak menggunakan laman ini sebaik yang mgkin. Ini kerana mereka hnya me(+) kawan dgn begitu ramai tetapi mereka tidak penah mahu mengenali kawan2 mereka. Adakah mereka me(+) rakan fb hnya sekadar untuk meramaikan kawan sahaja? Ataupun hanya untuk mendapatkan publisiti murahan? Atau sebab2 lain. Mereka merupakan org yang boleh dikatakan malang kerana tidak mengambil kesempatan untuk mengenali kawan tersebut.dengan adanya kawan yang ramai kita akan mendapat pelbagai manfaat…

         
            Selain itu boleh dikatakan hampir separuh pelayar fb mengunakan fb menjdikan fb ini sebagai  ejen pencari jodoh,bagi lelaki…mereka hnya mahu “add”  girl jew….yang same kaum xnk add…klu add pn…si yang di add pn blm tentu nak terima. Mereka berharapan dgn “add” girl tersebut mereka dapat tekel ar budop 2…hu3…setiap kali jumpe profile girls yang cntik2 tp belum add..mula lah add…habis org dia duk add..klu sekadar nk kawan xpewlah…ni habis semua dia nk sapu dia sorg…nk dapat ramai makwe lah katakan..klu putus sorg ade ramai lagi…
Perempuan pn adop kurang nye….sme jew…klu nk kawan dgn org laki 2…org laki 2 mesti ar semak2…hensem..ade market..ad $$$ n mcm,,,baru nk kawan…klu nk add pun mikir dlu..klu yang add 2..approve 2 sekadar nk ambik hati…takut org ingt dia 2 sombong,…cover status lah katekan….

            Klu kat news feed 2 mcm2 ar kite leh nk kate…mcm2 ayat yang keluar….klu nk cakap bab couple 2..hari2 kita leh tengok..ade yang nk exjust lah….ade yang bgthu gah bahgia dgn psangan dial h..rindu kat bf/gf lah….pas2 dh lme2 sikit  yang happy2 2 ber2kor menjdi sedih lop….hahahha…mcm2 ayat yang kuar…still menunggu lah apelah.bencilah…klu difikirkan dgn mengunakan fikiran yang waras tanpa menjdikan nafsu sebagai pendorongan,,,,nakal gop kan…. Tapi ade kite 64 seseorg 2 membuat status berkaitan dgn teman sejati,kawan2 dan lain2 yang seumpama dgn nya???ade dop??susoh kan???

Boleh dikatakan lah bahawa sekarang ni ramai budop2 mude lebih mementingkan bf/gf berbanding kawan…. Sedangkan kawan adlah lebih bermakna berbanding bf/gf. Bile kite senang…kawan  boleh bersama kita….bila kita susoh…kawan juga yang akan bersama kita kan??tapi kita hanya segelintir sahaja kawan yang mampu bersama kita semase susoh…. Jdi kita perlu mencari kawan yang boleh bersama kita diwaktu senang dan susoh jika dibandingkan dgn bf/gf  yang hnya bersama kita senang..bile susoh…mcm2 lah kate… tuduh mule dop sayang lah ape lah….bukan nye nk tnye mslh pew… kebnyakn nye mcm 2 lah…ke guane?? Jdi sebagai pelayar laman fb kita perlu mangambil peluang yang ada untuk mencari kwan sebaik2nya di fb.
Kawan berbanding bf/gf mempunyai perbezaan yang ketara yang mampu kita  lihat. Antaranya ialah kawan tidak akan brase cemburu apabila kita berkawan dgn org lain,tetapi bf/gf akan merasa cmburu dan berprasangka buruk dgn kita apbla kita rapat dgn org yang sama jntina dgn mereka…mereka akan berangpn bahawa kita telah curang kepada mereka dan berlaku lah sesi perbalahan antara bf dgn gf…dan mereka sukar mendgr dgn memahami ape yang hendak kita jelaskan kerana terpngruh dgn emosi yang x terkawal.

            Tetapi kita juga harus ingat bahawa kawan kita 2 juga manusia dan mempunyai perasaan seperti kita dan mereka juga kenal erti kebhagiaan dan kesedihan. Bagi menjdikan persahabatan itu lebih bermakna,kita tidak perluu malu untuk salin berkngsi masalah. Bagi berkngsi masalah kita perlu memilih kawan yang merupakan seorg pndngar yang baik dan mampu memberi pendapat dan dorongan kepada kita.secara tidak lngsung kita dapat mengenali kawan kita dengan lebih mendalam dn dapat m’eratkan hubngan perahabatn.

            Pengingatan  kepada pembaca dan diri saya sendri.kawan merupakan insan yang juga mempunyai perasaan.. jadi  jgn lh kita mengabaikan kawan kita kerana mereka akn pasti akan terasa kecewa berkawan dgn kita sama seperti bf/gf  yang marasakan bahawa mereka tidak dihargai. Selain itu kita juga perlu memstikan mereka turut merasakan bahawa diri mereka diharrgai…

            Akhir kata dari saya,kawan merupakan org yang boleh tergolong didlam individu dalam kehidupan kta. Dapat juga saya katakana bahawa berkawan adalah lebih bermakna berbanding bercouple. Pepatah ade berbunyi “berkawan bia beribu bercinta bia satu”yang bermaksud carilah kawan seramai yang boleh…kerana kawan mempunyai manfaat yang bnyak dan jika mempunyai kawan yang bnyak kita akan memperoleh lebih bnyak manfaat drinya dan klu mahu bercinta pula perlu setia pada yang satu,tidak perlu mencari cinta yang berjuta kerana tidak mempunyai sebarang faedh tetapi masalh bertimbun yang mendatang… Bagi pendapat saya berkawan boleh diumpamakan sebagai pendapatan tetap bagi seseorg pekerja dan bf/gf merupakan bonus tahunan  kepada kita. Ini bertepatan kerana tujuan kita berkerja kerana inginkan pendapatan tetap setiap bulan,dan bonus merupakan perkara smpingan yang akan dapat jarang2 sahaja… jadi fikir2kan pendapat saya ye..kerana setiap org mempunyai pendapat masing2 yang berbeza dn tidak sama kerana cara otak berfikir berbeza setiap individu itu sendiri

            Pesanan bagi saya,….sebelum kita ingin bcinta sesame manusia kita perlu cinta akan  pencipta kita iaitu  Allah swt kerana ALLAH lah menjdi tempat untuk kita mengadu dan mendapatkan pertolongan dan MUHAMMAD SAW sebagai rasul nya kerana baginda lah yang org yang menjdi ikutan kita.Tidak lupa juga IBU.KERANA ibu lah yang mengandungkan dan menahan kesakitan serta mempertaruhkan nyawa mereka ketika melahirkan kita,dan menjaga kita sejak kecik sehingga kita besar seperti sekarang dan kita juga tidak boleh melupakan jasa BAPA  yang berusaha mencari rezeki sesuap nasi kepada kita. Selepas kita Berjaya mencintai mereka barulah kita boleh mencari cinta kita yang lain… sekian sahaja penulisan saya pada kali ini dan  akan bersambung kembali dgn topic yang berbeza.salam



*ini merupakan hasil penulisan pertama saya dan jika terdapat kesilapan yang tidak patut diharap anda supaya menegur nya kerana dgn teguran anda dapatlah  saya membaiki kelemahan yang ada pada diri saya.setiap kelemahan yang ada adalah dating dripada dri ssaya sendiri dan kelebihan itu datang dari ALLAH SWT.. allahualam…